Rss

Tjernobyl/Pripyat

September 2014 så besöktes Tjernobyl samt Pripyat.

Området som är avspärrat runt reaktorn sträcker sig 2600 kvadratkilometer och är indelat i 2 zoner. I den yttre zonen får man bo och folk har börjat flytta tillbaks. I den inre zonen som är 10 km stor får man inte bo. Man uppskattar att det bor ungefär 6000 människor i den yttre zonen. Av dessa 6000 så jobbar 3000 inne i dessa zoner. Man har militärer, räddningstjänst, forskare m,m.

Man jobbar för fullt med bygga en ny sarkofag till reaktorn 4 som kostar 990 miljarder Euro att färdigställa. När katastrofen var ett faktum så var det 4 stycken reaktorer som var i kraft och 2 så man inte hade hunnit få i kraft än.

Man har ingen aning om hur många människor som omkomit till följd av katastrofen, då man mörkat dessa siffror. Det är 186 byar/städer som fått evakueras på grund av katastrofen. Staden Pripyat som hade ca 50 000 invånare hade ca 1000 bussar som körde folk därifrån.

Man får inte beträda detta område runt Tjernobyl utan guide, man stannade till vid en avspärrning i den yttre zonen och fick där visa sitt pass. Här mötte vi även upp våran guide som hette Helena som jobbade extra som på helgerna att guida turister. Militären granskade papperna samt våra pass så att allt stämde överens.

Väl inne så åkte vi till staden Chernobyl och fick se en staty som var rest till minne. Resan fortsatte längs den forna huvudgatan och man fick se förfallet på nära håll. Naturen har tagit över. Vi fortsatte våran resa till räddningstjänsten och fick där se ännu en minnesstaty. Denna var rest till minne av dom första brandmännen som försökte förhindra branden i reaktorn. Efter detta åkte vi och såg robotarna dom använde för att släcka i reaktorn.

Nu var det dags att bege sig mot staden Pripyat och där fick Helena visa papper ännu en gång och blir insläppta. Det var oerhört starka intryck som kom till en när vi kom fram. Rätt som det var dök ett lägenhetshus fram. Vi går vidare mot gamla torget med hotellet, restaurangen samt affären. Allt var igenväxt, naturen har tagit tillbaks sin mark och döljer betongbyggnaderna. Det var en overklig känsla att gå bland dessa ruiner och försöka förstå att det för 28 år sedan ungefär var fullt liv i denna stad.

Vi fortsätter ner mot nöjesparken som inte hann öppna. Där stod det berömda pariserhjulet, radiobilarna detta man sett på bilder tidigare. När vi kände att vi hade fotat klart var det dags att bege sig mot idrottshallen samt simbassängen. Att gå in och se detta förfall av simbassängen och idrottshall var häftigt. Att se naturen trycka sig sakta men säkert genom det som en gång varit fönster. Efter detta gick vi in i en angränsande byggnad där det låg en massa gasmasker på golvet.

Det sista vi besökte var ett lägenhetshus som låg en kort promenad från idrottshallen. Det fanns inte mycket ägodelar kvar i lägenheterna. Helena berättade att alla fick åka in och hämta sina ägodelar.

Nu var det dags att bege sig mot staden Tjernobyl för mat på den lokala restaurangen. Till förrätt serverades det kycklingsoppa och till huvudrätt kött och potatis. Piroger och bröd fanns på bordet. Efter maten var det dags att bege sig mot Kiev igen och smälta alla intryck från dagen.

Kostnad för en heldag i Tjernobyl/Pripyat ligger på ca 1200 svenska kronor per person. Resa fram och tillbaka till Tjernobyl med en duktig engelsktalande guide.  Mat efter besöket. Väl värt att besöka kan jag intyga, funderar ni på att åka så åk iväg ni kommer inte ångra er. Vi använde oss av Solo East, kan verkligen rekommendera dom. Länk finns bland länkar.

Områden vi besökte är följande:

  • Staden Tjernobyl med minnes staty.
  • Det forna dagiset.
  • Kärnkraftverket där vi stod 270 meter ifrån reaktor 4.
  • Staden Pripyat, med nöjesfältet, mataffären, simbassängen samt att vi fick besöka några lägenheter.
  • Räddningstjänsten där man hade rest en staty som hyllning till dom första som försökte släcka branden i reaktorn.

Like This Post? Share It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Why ask?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.