Rss

Gummifabriken Svaneholm 2015

Fabriken började sin verksamhet med att tillverka galoscher 1890. Man håll ångan uppe i både mot och medgång. Den 4 december 1915 så brann fabriken första gången. Man kunde rädda stora delar av fabriken. Under tiden man renoverade delarna som skadades i branden så flyttade man tillverkningen av galoscher till Lidköping. År 1955 så var det dags igen för en brand. Denna gång startade den i en maskin och man fick kontroll över den ganska snabbt. Tyvärr upptäckte man elden spridit sig till ovanvåningen. Vid denna brand kunde man inte rädda lokalerna.

1970 så var det dags för ännu en brand. Denna gång var det gummiskrotupplaget som brann. Denna tror man var anlagd, då det dagen innan hade anlagts bränder på andra soptippar. 11 veckor senare kunde man betrakta elden som släckt på gummiskroten. Man kunde se att det rök från platsen 1 år senare och man uppskattade skadegörelsen till 500,000 kronor.

Verksamheten lades ner 1990 och fabrikens hundraåriga tid längs Viskan var över. Nu för tiden så finns det verksamhet i vissa av lokalerna. 2006 och 2011 brann det i lokalerna. Efter branden 2006 så rev man en ganska stor del av byggnaden.

Tack till Marcell för att vi fick tillträde till lokalerna.

För att se den första delen av besöket så klicka här.

Like This Post? Share It

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Why ask?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.