Rss

Biograf Olympia

Biograf Olympia på Sjöbo torg i Borås. Lokalerna har inte blivit använda på över 3 år i dagsläget. Den senaste hyresvärden var Borås kommun och fritidsgården som ligger i vägg i vägg som använde lokalerna.

Det är en mäktig känsla som man får när man går innanför dörrarna till denna gamla biograf. Den marmorklädda trappan med mitträcket som leder en ner till biljettkassan och toaletterna. Efter man inhandlat biljetter så gick man genom dörrarna till salongen.

Väl inne  salongen så möts man av rader med röda stolar, vissa lagade med tejp. Det sluttande golvet ner mot scenen. Det är en fin lokal som bevarats väldigt bra genom åren.

När denna biograf invigdes vet vi inte då vi inte funnit någon information kring det. Vi vet inte heller när man lade ner den. Det enda vi funnit om denna biograf är att den troligtvis hade plats för 249 människor per föreställning. Detta enligt en lista över Sveriges biografer från 1958.

Vi vet att man visade matiné filmer på biografen och att man bland annat visade Tarzan med den gamle olympiska simmaren Johnny Weissmuller.

Efter att man lagt ner biografen så kan man ha använt lokalerna  som en kyrksal enligt vad vi hört. Detta kan förklara varför man inte har några stolar i mitten gången. Nu söker man efter en långvarig hyresgäst för den gamla biografen.

Tack till AB Bostäder som lät oss se dessa lokaler samt Glenn som frågade om vi ville fota denna biograf.

Like This Post? Share It

Previous Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Why ask?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.